Maradj mozgásban – szülés után is!


A mai nők már szülés után is szeretnének sportolni, kirándulni, minél hamarabb újra aktív életet élni. Az életminőséget azonban befolyásolhatják a medencefenéki izmok, melyeknek gyengülése kellemetlen tüneteket okozhat. (pl. vizeletcsepegés, idegentest érzés vagy fájdalmas szexuális együttlét) Ezek az izmok és az ehhez tartozó kötőszöveti és szalagrendszerek feladata a kismedencei és a hasűri szervek alátámasztása. Azonban ha ez a rendszer gyengül, akkor a kismedencei szervek süllyedni fognak, mert a szalagok nem képesek egyedül ellátni a tartó funkciót. (A szövetek/szalagok felfüggesztésével járó műtétek torna nélkül emiatt nem vezetnek gyakran tartós eredményhez.)

Hazánkban ma többféle „intimtorna” létezik, viszont általában a gyenge pontjuk az az, hogy nincs manuális kontroll, külső szemmel pedig nem lehet megállapítani, hogy jól végzi-e valaki a gyakorlatokat.

Hogyan veheted észre, hogy gyengült a gátizmod, esetleg süllyedésed van?

  • elcseppen a vizeleted tüsszentés, köhögés, nevetés vagy sportolás közben
  • feszülő alhasi fájdalmat érzel hosszas állás után
  • idegentest érzeted van a hüvelyedben
  • gyakran fáj a derekad, csípőd
  • szex közben megtelik levegővel a hüvelyed
  • hüvelyedben bedomborodást érzel

A célzott fizioterápia azonban nem csak ezeknél az eseteknél jelent megoldást, hanem túl feszes medencefenék esetén is, amit jelezhet krónikus székrekedés vagy akár a fájdalmas szex is. Ebben az esetben más technikákon lesz a hangsúly.

Miért csak gyógytornász segítségével kezdjetek bele?

Bármilyen furcsának is tűnhet, nem mindenki tudja beazonosítani a medencefenék izmait és tudja akaratlagosan mozgatni őket. (Szülés után a nők 50%-a nem tudja összehúzni a gátizmait.) Menopauza vagy szülési sérülés esetén bizony okozhat nehézséget ez az egyszerűnek tűnő dolog. A kontrollhoz a hüvelyi vizsgálat elengedhetetlen, hiszen ez ad pontos visszajelzést.

Mi történhet, ha rosszul csinálja valaki?

Jobb esetben „csak” nem használ a torna, hiszen nem a megfelelő izmokat szorítja össze az ember, rosszabb esetben a szorítás helyett tol lefelé, amivel hosszútávon tovább rontja az állapotát. Feszes medencefenék esetén is teljesen más a teendő és akkor is, ha például idegsérülés miatt nem mozdulnak ezek az izmok.

Mi szükséges a tornához?

Leginkább az elszántság és a kitartás. 🙂 Ahhoz, hogy elérjük a kívánt eredményt elkötelezettnek kell lennünk, a későbbiekben pedig szükséges a „szinten tartás”, hiszen ugyanúgy, mint más izmok a testünkben, ezek is újra gyengülnek, ha nem használjuk őket.

Panaszok nélkül is ajánlom a medencefenék tornát minden nőnek!

A segítségkérés elmulasztása következményekkel járhat, befolyásolhatják a kapcsolatokat, a karriert és a szexuális életet is. A nők majdnem 50%-a szülés után tapasztal vizeletcsepegést, ennek ellenére, hogy ilyen sok anyát érint, ez továbbra is tabu téma. Szeretném, ha tudnátok, hogy a medencefenék tüneteket, mint például a vizeletcsepegést, a kismedencei süllyedéseket vagy a rectus diastasist (szétnyílt hasizom) egy erre szakosodott gyógytornász hatékonyan és nagy százalékban kezelni tudja.

Fontos, hogy tudjátok, kire bízzátok magatokat, ki segít benneteket ezen az úton! ❤

Amennyiben úgy érzed hasznos volt a cikk és másoknak is segíthet, akkor oszd meg, hogy minél több kismama és anyuka jusson hiteles, szakmai információhoz a medencefenéktorna kapcsán!

Ha szeretnél további tartalmakat olvasni tőlem, akkor kövesd az oldalamat!

Amennyiben úgy érzed, hogy Neked is a segítségedre lehetek, akkor keress bátran, bizalommal! 

Cintia