Emlőműtét után az élet – avagy a gyógytorna és a közösség szerepe

A műtéti beavatkozás mindig nehéz időszakot jelent számunkra. Az izgalmat növeli, ha az operáció az ember valamely tulajdonságát, például nőiességét érinti. Ebbe a kategóriába sorolhatóak a mellműtétek.

Magyarországon nagyon „rangos” második helyet foglal el az emlőrák, melyet – sajnos-, ha nem kezelnek időben, a mell eltávolításával jár és ezzel még nincs minden rendben… A műtét a test mellett a lelket is érinti, mindemellett megváltozhat az életminőség, a testkép.

A műtét után sokszor megváltozik a test szimmetriája, a műtéti hegek fájdalma miatt a váll és kar mozgása beszűkül, erejét veszti. A test mellett tartott kar a keringés lelassulását, a vér- és nyirokkeringés zavarát eredményezheti. A légzőmozgások beszűkülése miatt kevesebb oxigénhez jut a Páciens, így fáradékonyság, rossz közérzet alakulhat ki.

A hosszú gyógyulási folyamat része a gyógytorna, amely nélkülözhetetlen, hiszen sokat segít a mozgáskoordináció visszanyerésében, illetve abban, hogy a beteg jobban elfogadja a testét. Eleinte kissé fájdalmas lehet, ezért lassan és rövid ideig kell gyakorolni, kerülve a görcsös, erőltetett mozgást. Mint mindenben, itt is nagyon fontos a fokozatosság, így szépen lassan kell növelni a gyakorlatok idejét, számát és a tempót. Nagyon lényeges azonban, hogy ne akarjunk olyan teljesítményt nyújtani, mint amire a betegség előtt képesek voltunk, hiszen a kezelések és a műtétek rendkívül megterhelőek a szervezet számára. Ebben és a könnyed, lendületes mozgások elérésében sokat segíthet a zene is.

Az idő és a gyógyulás előrehaladtával a torna a mindennapi élet elemévé és örömforrásává válik. A kíméletes és rendszeres testmozgás hozzásegítheti a hölgyeket a betegség előtti erőnlét visszaszerzéséhez és az ödémásodás megelőzéséhez.

Néhány fontos szempont, amire érdemes figyelni:

  • Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy visszatérni az edzett fizikai állapothoz időigényes feladat! Ezt felgyorsítani a manapság divatos „turbó” módszerekkel, mint például a speed fitness, flabélos, power plate stb. TILOS, mivel ezek a módszerek a gyártók által is ellenjavaltak daganatos betegségen átesettek számára, mert rezgéseket keltenek a szervezetben, illetve fokozzák a nyirok- és vérkeringést is.
  • Ugyanezen az elven a betegséget követő 2-3 évben semmilyen típusú szauna használata sem ajánlott!
  • Ne terhelje túl magát, 6 hónapig kerülje a nagyobb tárgyak emlését, cipelését, gyermek karra emelését!
  • Karját ne lógassa, inkább tegye zsebre!

A csoportosan végzett torna pszichés hatásairól se feledkezzünk meg. A csoportban a betegek látják, hogy nincsenek egyedül a problémájukkal, a másik betegnek is vannak fájdalmai, nehézségei, más sem tudja a korábbi mozgástartományban mozgatni a karját, így csökken az elszigeteltség érzése, erőt ad a csoportban végzett munkához is, és később az otthoni gyakorlatok végzéséhez is. A mamma-műtétek utáni, a régebben szokásos 5-6 napos kórházi ellátás időszakában a betegek szembesülhettek a mozgástartomány változásával, amit a néhány nap alatti gyógytornával értek el; szembetűnő volt számukra is a különbség a 2. napi és az 5. napon nyújtott teljesítményük között. Mára sajnos ez az élmény nem jelentkezik az ellátásuk során, hiszen a 2. napon hazaengedik őket. A gyógytornát otthonukban kell(ene) folytatniuk önállóan, a kívánt eredmény – a váll mozgástartományának helyreállítása, a helyes testtartás kialakítása, a törzs szimmetriáinak felépítése, elérése érdekében.

A műtét után a betegeknek lehetőségük van tornán való részvételre. A csoporthoz való csatlakozást a betegek állapotfelmérő fizioterápiás vizsgálata előzi meg. Az esetleges szövődmények kezelése után a torna fő célja a teljes vállízületi mozgástartomány elérése. A mozgásterápia feladatai közé tartozik még az izomerősítés, testtartásjavítás és a kondicionálás is. Ezt célzott izomerősítő- és nyújtó-, valamint légző gyakorlatok kombinációjával érjük el. Cél lehet még egy másfajta mozgásforma, szabadidősport-tevékenységre való felkészítés is.

A gyakorlatok összeállítása személyre szabott! Ne végezzen általános gyakorlatsort! Bízza magát szakemberre, aki kornak, esetnek, aktuális izomerőnek és állapotnak megfelelően állítja össze a gyakorlatsort!

Várom a műtéten átesett Hölgyeket!

Örüljön újra az életnek, értékelje annak minden apró örömét-, a jóleső nyújtózást is, amelyet immár újra el tud végezni! 🙂

Bejelentkezés: Fekete-Ligeti Cintia (+36 30/ 760 8382), emailben: albaphysio8000@gmail.com vagy Facebookon, üzenetben! (www.facebook.com/albaphysio)