Kismama taping

A terhességgel járó legfőbb problémák közé tartozik a terhességi csíkok kialakulása, a hasizmok szétnyílása, a végtagok vizesedése, illetve az állandó derékfájdalom. Nem kell állapotunk elkerülhetetlen velejáróinak tekinteni, mert ma már léteznek olyan természetes módszerek, amelyekkel megelőzhetőek, illetve jelentősen csökkenthetőek a panaszok, hisz ezek nem csupán a várandósság időszakát nehezítik meg, de későbbi életünkre is hatással vannak.

Elsődleges szempont a tehermentesítés, a megelőzés. Segíthetjük vele a pocak tartóizomzatát. Fontos a hasizmok szétválásától való védelem, illetve a striák kialakulását is lassíthatjuk vagy megakadályozhatjuk. Továbbá nem elhanyagolható szempont az ágyéki gerincszakasz tehermentesítése is, amivel a gerincbántalmakat tudjuk jelentősen csillapítani.

A vállak tehermentesítése szintén fontos, hiszen a felső háti szakasz is fokozott terhelésnek van kitéve várandósság alatt. Mindemellett sok kismama szenved attól, hogy végtagjaik megdagadnak, ödémásodnak. A kinesio tape a nyirokrendszer munkáját is segíti, így megkönnyebbül a kismama keze, lába.

Várandós kismamák esetén vannak-e tiltások, megszorítások?

Igen, a legfontosabb szabály, hogy az első 3 hónapban, vagyis az első trimeszterben hason és deréktájon nem ragasztunk tapet. Ennek oka az, hogy egyelőre nem történtek még vizsgálatok, amelyek bizonyítanák, hogy az embrionális fejlődésre hat-e valamilyen módon a tape. A negyedik hónaptól viszont már itt is lehet ragasztani.

Az egyéb kontraindikációk megegyeznek a tapelés alapszabályaival, vagyis nem ragasztunk sérült, hámhiányos, égett bőrfelületen, ekcémára, anyajegyre… stb, valamint külön szabályok vonatkoznak a cukorbeteg kismamákra.

Milyen hosszú ideig lehet viselni ezeket a ragasztásokat? Milyen gyakran kell őket cserélni?

A terápia fájdalommentes, és mindössze 15-20 percet vesz igénybe. A tape nem korlátozza viselőjét hétköznapi életvitelében, bár fürdeni nem ajánlott, mert könnyen leázhatnak a szalagok. Zuhanyozni azonban nyugodtan lehet kinesio tape-pel is. A tape akár 5-10 napig is probléma nélkül fent tud maradni a kezelt területen. 7 nap után azért javasolni szoktuk kicsit a bőr pihentetését. (néhány nap, 1 hét)

Használható-e a szalag a szülést követően is?

A kinesio tape a szülést követően is komoly segítségünkre lehet a bőr regenerációjában, az izmok, ízületek megerősítésében, illetve az esetlegesen szétvált hasizmok korrekciójában.

Azonban, mint minden terápia, a kinesio tape is akkor igazán hatékony, ha a várandósság alatt odafigyelünk arra, hogy megfelelően táplálkozzunk, valamint elegendő mennyiségű és minőségű testmozgást végezzünk. Napi 30 perc mozgásra a terhesség alatt is szükségük van, talán még inkább, mint máskor. A mozgás legyen kellemes és változatos, kismamák számára javaslom a mindennapos könnyű sétát, illetve heti két-három alkalommal a speciális kiscsoportos terhestornát.

Bejelentkezés: Fekete-Ligeti Cintia (+36 30/ 760 8382), emailben: albaphysio8000@gmail.com vagy Facebook üzenetben! (www.facebook.com/albaphysio)