Az SMR kezelés – önmasszázs saját testsúllyal

Az SMR mozaikszó a Self Myofascial Release angol kifejezésből ered, ami egy saját magunkon végezhető izompólya lazító technikára utal.

Az SMR-t a profi sportolók számára fejlesztették ki elsősorban, azzal a céllal, hogy egy egyszerű henger alakú eszköz segítségével feloldhassák az izompólyákban keletkezett feszültséget. A megfelelően kilazított izmoknál csökkenni fog a sérülésveszély, és gyorsabb lesz a regeneráció folyamata, ezáltal hamarabb fejlődnek izmaink. Azonban az átlagemberek is ugyanúgy kihasználhatják a módszer előnyeit, az ülőmunkából, vagy a sok stresszből eredő izomfeszülésekkel is jól elbánik az SMR henger, amelynek felülete különböző méretű és formájú „masszázsbütykökből” áll, ezzel többféle erős ingert adva a testnek.

A kezelés lényege az izompólyákban kialakult aránytalan feszültségek feloldása egy bizonyos technikával egy speciális anyagból készült henger segítségével. Alapjában véve a SMR használata normalizálja az izomtónust, így a sportolók az állandó és túlfeszített izomtónus oldására használják, a keveset, vagy egyáltalán nem mozgó, ülő életmódot folytató egyéneknek pedig az elmerevedett, sajgó végtagjaiknak és hátuknak adhatnak új életet vele.

A technika alapja, hogy a henger a test és a padló között legyen, és a testtel rá kell nehezedni a hengerre, és lassan görögni vele. Elsőre nem lesz nagyon kellemes, mert lesznek pontok, ahol elég nagy fájdalmat érezhetünk. A módszer lényege, hogy nem szabad továbbgördülni a kínzó pontokon, mert akkor csak további befeszülés lesz az eredmény. Épp ellenkezőleg, álljunk meg kb fél percre a fájós részeknél, hogy csökkenhessen a fájdalom és kioldódhasson a feszültség!

Az SMR masszázs hatásai

– az izmok könnyebben regenerálódnak, fejlődnek
– terhelési szintjük nagymértékben növekszik
– valamint a sérülésveszély minimálisra csökken
– az esetleges sérülések után a regenerációt pedig jelentősen felgyorsítja
aktivizálja a nyirokrendszert