Medencefenék tréning (Gátizomtorna) – avagy a láthatatlan izmok fontos szerepe

A sportoló, egészségtudatos emberek számára nem kérdés, hogy az izmokat célzott gyakorlatokkal edzeni kell, hogy megfelelő kondícióban tudjuk tartani magunkat. Miért lenne ez másként a fontos funkciókat betöltő gátizmokkal?

A csontos-szalagos medence testünk egyik legstabilabb és legerősebb képződménye, hordozza a törzset, a csatlakozó felső végtagokat, és a gerincoszlopon keresztül a fejet. A medencealapi izmok kosárként támasztják alá a hasüreg belső szerveit, és ennek részei a gátizmok, a PC izmok és a végbélemelő izom gondoskodnak az altesti nyílások megfelelő zárásáról és a záróizmok akaratlagos megfeszítéséről.

Rengeteg körülmény vezethet odáig, hogy valakinek meggyengüljenek a gátizmai és  inkontinenssé váljon. Néhány példa a sok közül: állandó ülő testhelyzet, túlzásba vitt, nem megfelelő mértékű edzés, korábbi hasi műtétek, betegségek, kismedencei vérkeringés zavara, terhesség, szülés, de akár a tartós köhögés, székrekedés vagy nehéz fizikai munka is okozhat problémákat.

Ha a gátizmok nem funkcionálnak megfelelően, annak előbb-utóbb érezni fogjuk hatását. A bosszantó kellemetlenségből lehet egészen súlyos megbetegedésig vezető állapot is. A Nemzetközi Kontinencia Társaság meghatározása szerint vizeletinkontinenciának nevezünk bármely akaratlan vizeletvesztést. Egyik típusa az úgynevezett stressz-inkontinencia, amikor a hasűri nyomás megemelkedik és tüsszentés, nevetés, köhögés, ugrálás következtében néhány csepp vizelet akaratlanul távozik.

A hüvely gyengesége kezdetben kevésbé érzékelhető, de hosszabb távon nem csak a szexuális élet örömeit rontja, hanem anatómiai elváltozással együtt járhat: a méh lesüllyedhet, előreeshet.

A jó hír, hogy a gátizmokat célzott, pontosan végzett gyakorlatokkal lehet erősíteni és több jótékony hatása is van szervezetünkre. Az esetek nagy részében teljesen megelőzhető vagy megszüntethető a stressz-inkontinencia okozta panaszok, de megakadályozható a méh előreesése, a székletinkontinencia kialakulása vagy az aranyeres panaszok. Mindemelett javítja a szexuális működést, örömtelibbé teszi az együttléteket, és javítja a kismedencei vérkeringést, amely hozzájárul ottani szerveink egészséges működéséhez.

Fontos megjegyezni azonban, hogy csak a helyesen végzett gátizom-tornának van eredménye! Nem szabad hallomás, baráti tanácsok, laikusok leírása alapján nekifogni, mert a rosszul végzett nemhogy nem használnak, de árthatunk is vele! Mindig keressünk fel szakembert!

Az intenzív gyakorlást kötelező 3 hónapon keresztül naponta végezni, nagyon gyenge gátizomzattal rendelkezőknek 4-6 hónapon keresztül, mert különben nem vezet eredményre! Ezután következhet a fenntartó tréning a gátizmok erejének megtartásához hetente 1-2x szükséges a gyakorlatsort 2-3x ismétléssel végigcsinálni, melyet életünk végéig célszerű követni, mert egyébként a vizeletcsepegési tünetek visszatérnek!

Az gátizom minden életkorban fejleszthető és férfiaknak is ajánlott végezni! A torna szülés után és fiataloknak prevenciós céllal is javasolt.

Eredményes, következetes és kitartó gyakorlást kívánok! Kevesebb kínos perc, több öröm! 🙂

Bejelentkezés: Ligeti Cintia (+36 30 760 8382), emailben: albaphysio8000@gmail.com vagy Facebook üzenetben! (www.facebook.com/albaphysio)