RECTUS DIASTASIS – De mit is jelent pontosan ez a két szó?


Az egyenes hasizmok rostjainak szétválását jelenti, amely nem csak nőket érinthet. Mozgásszegény életmód és rossz testtartás „hatására” bárkinél előfordulhat, de leggyakrabban a várandósság alatt nő a kialakulásának esélye. Friss kutatások szerint majdnem minden második szült nőt érint a probléma. A szétnyílás mértékét akkor tekintjük kórosnak, ha ez a távolság 2 ujjnyi felett van. Itt is fontos a holisztikus szemlélet, ahol a testet egységként kezeljük. A hasizmoknak fontos szerepe van a stabilizálásban, és ha ez az egység megbomlik, az fájdalmakhoz és medencefenék problémákhoz vezethet.

Érdemes ebben az esetben is a prevencióra koncentrálni, és olyan kismama tornára járni, ahol ez is fókuszban van, figyelnek erre. Az egyenes hasizmok terápiájában a fő edzést nem ezek az izmok képviselik. Érdemes kerülni az olyan testhelyzeteket, amelyek hasűri nyomásfokozódással járnak, mint például a cipekedés vagy nagyobb gyermek emelgetése, mindemellett pedig a helyes testtartásnak is kulcsfontosságú szerepe van a megelőzésben és a terápiában is.

Sokan kezdenek bele „házilag” a hasizom edzésének, újra feszesítésének, azonban itt erről többről van szó. A szétnyílt helyzetben erősített hasizom edzés hosszú távon káros következményekkel járhat. A kezelés azonban függ a rectus diastasis mértékétől, a jelenlegi izom- és edzettségi állapotodtól, terhelhetőségedtől, amit gyógytornászként előzetesen megvizsgálunk és személyre szabottan, erre alapozzuk a további terápiát. Szülés után a legtöbb esetben hetente változtatva a gyakorlatok erősségét, intenzitását nagyon látványos eredményeket lehet elérni. A cél pedig, hogy a megtanult gyakorlatokat a mindennapi mozgásaid során is tudd használni. Az apró változtatások hatalmas eredményeket rejtenek magukban! Maradj mozgásban úgy, hogy közben változol és fejlődsz! Fontos, hogy tudjátok, kire bízzátok magatokat, ki segít benneteket ezen az úton! ❤ Ha úgy érzed, hogy Neked is segíthetek, akkor keress bátran! Amennyiben szeretnél további tartalmakat olvasni tőlem, akkor kövesd az oldalamat!

Cintia