Szülés utáni sportolás – fókuszban a FUTÁS!


Április 20-tól került megrendezésre a „Birth Healing Summit”, amely egy online konferencia a szülés és a szülés utáni gyógyításnak 20 legismertebb szakértőjével, ahol megosztják értékes tapasztalataikat és a legfrissebb kutatásaikat. Sokszor kevés figyelem irányul erre a témára és még rengeteg a tabu, a tévhit és a mítosz a szülés utáni gyógyulásról, sportolásról. Emma Brockwell és Grainne Donnelly medencefenék specialista gyógytornászok interjújából hoztam Nektek egy kis összegzést és fűztem hozzá néhány saját gondolatot, melyben a szülés utáni sportolásról, különösen a futásról lesz szó. 🙂

Kevés a tanulmány arról, hogy milyen formában lehet futni a szülés után. „A gyerekem 20 éves, akkoriban a doki nem nagyon tudott ellátni tanáccsal. Futás közben rosszul éreztem magam, „fájt” a medencefenekem, ezért inkább gyalogoltam”. És milyen jól tette, hogy megállt és csak gyalogolt! Rengetegen inkább futnak tovább a fájdalom ellenére is, mert azt gondolják, hogy ez nem probléma. Sokan mondják, hogy 6 héttel a szülés után már lehet szinte „mindent” csinálni, de ez nagyon sok dologra nem igaz. Számos tanulmány kimutatja, hogy a gyógyulás a szülés után, az izmok, különösen a medencefenék 4-6 hónap mire meggyógyulnak, nem pedig 6 hét. Ha a hasi műtéteket nézzük, – és a császármetszést annak tekintjük -, akkor a hasi fascia a műtét után 6 héttel még csak 50%-án van az eredeti szakítószilárdságának. Ha valaki sportban sérül meg, akkor azonnal leveszik a pályáról, megkapja a diagnózist és a szükséges kezeléseket, és csak akkor engedik vissza, amikor már teljesen felgyógyult. Szülésnél ez nem így van. Mindenki azt hiszi, hogy tud mindent a medencefenék problémákról, de a valóság azonban az, hogy nem. Hogyan tesztelünk egy anyát, – a sport hasonlattal élve – hogy mikor „mehet vissza a pályára”? A tesztelésnek két része van, a medencefenék egészségének a vizsgálata és az izom vizsgálat.

Ha medencefenék gyógyításával foglalkozó fizioterapeutához mész, akkor ő rengeteg kérdést tesz fel, például megkérdezi, hogy nincs-e inkontinenciád, fájdalmad a medencefenekednél vagy a hátad alsó részében. Léteznek úgynevezett funkcionális tesztek is, amelyeket elvégeztet veled és jelzi, ha valami baj van ezen a területen, így minden bizonnyal nem állsz készen a futásra. Ha olyan gyógytornászhoz mész, akinek ez a szakterülete, akkor ő vaginális vizsgálatot is végez, hogy megállapítsa, mennyire erős a medencefeneked, a gátizmaid. A funkcionális tesztek közben is kérdezünk, figyelünk benneteket. Ha bármilyen nyilvánvaló problémát észlelünk már ezalatt, akkor elmondjuk, hogy még gyógyulnod kell, ami nem azt jelenti, hogy nem futhatsz, hanem hogy fel kell építenünk téged arra a pontra, amikor a tested már elbírja ezt a terhelést. Fontos megérteni, hogy ezek a problémák gyakoriak a szülést követően, nyugodtan mondjátok el, ha valami „furcsát” éreztek odalent, nyugodtan panaszkodjatok.

A másik dolog az egyensúly vizsgálata. A nők gyakran hiszik, hogy jó az egyensúlyuk, de nem is gondolják, hogy a terhesség mennyire megváltoztatja azt. Sokan szeretnének a szülés után minél hamarabb visszafogyni és beleférni a szülés előtti ruháikba és azt gondolják, hogy a futás a leggyorsabb módja ennek. Ettől eltekintve a futás az egy nagyon jó sport, végezhető minden különféle eszköz nélkül és gyakorlatilag bármikor. A fontos viszont az, hogy tudni kell, hogy mikor áll készen erre a test. Szó sincs arról, hogy nem csinálunk semmit az első 6-12 hétben, rengeteg olyan gyakorlat van, amivel segítjük a jobb és gyorsabb regenerálódást és előkészítjük a testünket a futáshoz, a keményebb terheléshez. A futást célszerű lehet konditeremben, gépen végezni, ahol lehet állítani a dőlését a futógépnek. Jobb ugyanis egy magasabb dőlésszögben futni, mint az egyenes talajon, kisebb a „becsapódás” amikor lép a páciens, ugyan ez igaz a felületre is, füvön sokkal jobb futni, mert jobban elnyeli a lépéskor az ütődést. A ruházat sem mindegy, vannak kutatások már arra vonatkozóan, hogy milyen melltartó vagy éppen leggings lehet jó szülés után a futáshoz.

Bízom benne, hogy sok hasznos információt tartalmazott számotokra is az írásom.

Nincs ok arra, hogy a nők szenvedjenek a szülés után! Szívügyem, hogy segítsük a test felkészülését a szülésre és a csecsemő hordozására is, de mindeközben tudatosítsam a szülés testre gyakorolt hatásait is.

Ha úgy érzed hasznos volt a cikk és másoknak is segíthet, akkor oszd meg, hogy minél több kismama és anyuka jusson hiteles, szakmai információhoz a szülés utáni sportolásról!

Ha szeretnél további tartalmakat olvasni tőlem, akkor kövesd az oldalamat!
http://www.facebook.com/albaphysio

Amennyiben úgy érzed, hogy Neked is a segítségedre lehetek, akkor keress bátran, bizalommal!

Cintia