Kismama tape – Miben és hogyan segíthet a pocakragasztás?


A kismamatorna mellett, kiegészítő kezelésként alkalmazom a kinesio tape technikát, amelyet 2017 óta használok.
A színes szalagok (tapek) nem tartalmaznak semmilyen hatóanyagot, nincs bennük gyógyszer, bőrbarátok és légáteresztőek. Hatásukat úgy érik el, hogy a megfelelő ragasztási technika által megemeli a bőrt, így lehetővé teszi, hogy javuljon az érintett, fájdalmas területen a vér- és nyirokkeringés. Kismamáknál ragaszthatunk a fájó derékra, de a megnövekedett súlyú pocakra is, amely stabilizál és tehermentesít is egyszerre. A „tapelt” kismamák sokszor megtapasztalják az azonnali megkönnyebbülés érzést már a rendelőben. A has megtámasztásán kívül azonban hatékonyan alkalmazható vizesedés, hasizom szétnyílás és striák esetén is. (Mivel a szalagok csökkentik a szöveti feszülést, így csökkenti a striák kialakulásának esélyét is.)
Mikor kezdhető a ragasztás?
A tape felhelyezését vizsgálat előzi meg, majd ezt követően kerül sor a ragasztásra, amely általában 15-20 percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes. A várandósság 12. hetétől egészen a szülésig lehet alkalmazni. Pocakra a 20. terhességi héttől kerülhet tape. Panaszok esetén ennél korábban egyéni mérlegelés esetén használható. A tape átlagosan 5-7 napig marad fenn a kezelt területen.
Hazánkban többen rendelkeznek kinesio tape-képesítéssel, azonban érdemes tájékozódnunk, hogy ismerik-e a kismamák ragasztásának technikáját, ugyanis ez egy speciális terület. Az internetről lelesett ragasztási technikákat nem javaslom, ugyanis a tape-ben nincs gyógyszer, kizárólag a ragasztási technikán múlik, hogy használ-e, rosszabb esetben árthatunk is vele. A felhelyezés előtt a vizsgálat sem elhagyható, azzal együtt a leghatékonyabb.
Ugyanakkor megjegyzem, ez sem csodaszer! A tape is akkor segít a leghatékonyabban, ha a várandósság alatt is odafigyelünk magunkra, a táplálkozásunkra és minőségi testmozgást végzünk. A mozgás legyen változatos, kellemes, a szakmai ajánlás szerint napi 30 perc. Séta mellett ajánlott speciális kismamatorna végzése is.
A szülés utáni regenerációkor is segítségünkre lehet a kinesio tape, amely gerincpanaszok, striák, szétnyílt hasizom regenerációjában, de akár hegek esetén is alkalmazhatjuk.
Ha szeretnél további tartalmakat olvasni tőlem, akkor kövesd az oldalamat Facebookon is (Alba Physio)!

Amennyiben úgy érzed, hogy Neked is a segítségedre lehetek, akkor keress bátran!
Cintia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük